Submitted by Benjamin on Tue, 03/06/2008 - 09:46.

Ruim je nest op! 

Bron: Clean Magazine, 29 mei 2008 

In mei leggen alle vogels een ei. Doorgaans in een nest wat keurig op orde is voordat de jongelingen zich aandienen. Nu is de mens minder maandgebonden wat betreft de voorplanting, maar je nest in mei en andere maanden op orde hebben, is daarmee geen overbodige luxe. Alleen al het gegeven dat je per nacht gemiddeld een halve liter vocht verliest (dus 3½ liter per week!), moet genoeg motivatie zijn om wekelijks je bed te verschonen. Bovendien zijn er nog betere argumenten aan te voeren om regelmatig de lakens te verversen.

Zo is de favoriete verblijfplaats van de bedmijt – hoe kan het ook anders – het bed. In één matras zitten wel twee miljoen microscopisch kleine mijten die in de kleine uurtjes tevoorschijn komen om zich tegoed te doen aan de talgachtige oliën en te smullen van al die knapperige huidschilfers die je al slapend en woelend verliest. Alleen al het kussen kan veertigduizend van die mijten herbergen. Dat vraagt om meer dan een schone sloop!

Wekelijks wassen

Gelukkig merken de meeste mensen weinig van de aanwezigheid van de vele miljoenen mijten en slapen als een blok. Slechts een klein deel van de bevolking is allergisch voor de uitwerpselen van de mijt. Voor hen is dan ook het devies om het beddengoed wekelijks te verschonen en te wassen op hoge temperaturen. Een andere tip is om de vloer regelmatig te stofzuigen; het liefst met een stofzuiger voorzien van HEPA-filter. Een advies waar volgens ons ook de niet allergisch aangelegde slaper prima mee uit de voeten kan.